Vårskrik och frösådd


Äntligen har det börjat vända och dagarna blir lite längre för varje dag som går. Vintergäck och snödroppar ser man lite överallt här i södra Skåne och det går att ana knoppar och vårkänslorna börjar komma.


Jag har inventerat bland mina fröer och har som vanligt införskaffat mer nya än vad jag tänkt och egentligen har plats med :) Så är det varje år och jag undrar om jag någonsin kommer lära mig.

Nu är det nämligen dags att börja så de blommor och grönsaker som behöver lite längre tid på sig. Till exempel chili och paprika, som man med fördel kan så redan i januari men nu även tomat, lök, kronärtskocka och jätteverbena. Även olika kryddor kan vara en idé att börja förodla inom kort.

frfoto filterjpg


Många fröer kan man för enkelhetens skulle så direkt på friland eller i pallkragar senare i vår men vissa fröer behöver man så inomhus tidigare för att de ska hinna blomma eller få frukt under sommaren. Ibland också för att helt enkelt få en tidigare start och en längre skördetid.

Det är inte så svårt egentligen. Man fyller en kruka med jord, sätter ned fröet och så vattnar man. Men det finns några tips och råd att tänka på för att få ut så mycket som möjligt av odlingen.

~Plats~
Du behöver plats för dina odlingar. När de växt till sig ska man omplantera i större krukor och då tar då givetvis mer plats. Fröna behöver värme för att gro, vilket man enklast åstadkommer genom att så i mini-drivhus. Men så fort fröna börjar få blad är de dock känsliga för en alltför fuktig miljö och behöver stå lite svalare. Enklast är att regelbundet lufta drivhuset eller göra små hål i locket.

~Tidsplanering~
Olika fröer ska sås vid olika tidpunkter eftersom de behöver olika lång tid på sig att utvecklas. Såperioden brukar stå på fröpåsarna men påverkas såklart också av andra saker. När man planterar ut sina plantor är det viktigt att risken för frost är över och det kan ju variera från år till år men också beroende på vart man bor. Även om det kan vara frestande att börja tidigt är det sällan en god idé eftersom det ofta bara slutar med att växterna blir rangliga och växer för mycket.

Här är några exempel på hur lång utvecklingstid från det att man sår tills dess att man kan plantera ut. 

Chili, paprika, tomater, purjolök, aubergine, persilja, timjan, rosmarin: 10 veckor

Kronärtskocka: 12-14 veckor

Kål, lök, gräslök: 6-8 veckor

Gurka, zucchini, melon: 3-4 veckor


20230212_173804jpg


~Krukor och jord~

När man sår i krukor är det viktigt att det finns dräneringshål i botten så överflödigt vatten kan rinna ut. Annars får rötterna syrebrist och ruttnar. Men också för att man senare ska kunna vattna underifrån. Man kan också så i pluggbrätten, tråg eller askar (vindruvsaskar, tomataskar med lock eller liknande fungerar utmärkt).

Krukorna/ askarna fylls med planteringsjord upp till ungefär 2/3 och därefter såjord. Anledningen till att man använder olika sorters jord är helt enkelt för att såjorden är mager och näringsfattig vilket gör det lättare för fröna att gro. När de sedan börjat bilda rötter kommer plantan kunna tillgodose sig näringen som finns i planteringsjorden. Det går lika bra att endast använda såjord och sen plantera om i den mer näringsrika planteringsjorden. Fördelen med det förstnämnda är att man kan vänta lite med omskolning, det blir mer flexibelt och man kan låta plantan växa till sig lite mer. 

Glöm inte att köpa kvalitetsjord. Den må kosta några tior extra men det är grunden i din odling och man får vad man betalar för. En kvalitetsjord är mer mullrik och näringstät.


Platta till jorden och vattna försiktigt igenom innan du sår. Sätt ett eller max två frön i varje kruka (om det är mindre krukor) och täck med såjord. Använder man större askar kan man bredså, alltså strö ut många frön, och sedan vid omskolning försiktigt dela upp varje planta för sig. Kryddor som basilika, persilja, mynta, oregano passar utmärkt att bredså.
Hur djupt de olika fröerna ska sås, så kallat sådjup, ska också stå angivet på fröpåsen.

~Ljus~
När fröna grott är det också viktigt med ljus. I februari-mars så räcker inte dagsljuset riktigt till så då behöver man komplettera med extra växtbelysning. Risken är annars att växterna blir långa och rangliga.

~Vattning~
En jämn vattning är viktigt för frösådderna. De får inte torka ut. Vattna försiktigt om du vattnar ovanifrån eller så vattnar du underifrån. Tillsätt ingen näring förrän senare efter omskolning. 



I nästa inlägg fortsätter jag berätta om hur man lyckas med sin frösådd.